T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / MENTEŞE - Şemsiana Anaokulu

e-Güvenlik Politikamız

 

 

 

13-02-2023

 

 

                                                                                                                              ŞEMSİANA ANAOKULU

E-GÜVENLİK OKUL POLİTİKASI 

 

 

          Şemsiana Anaokulu olarak, çocuklarımızın daha bilinçli ve daha güvenli internet kullanıcıları olmalarını sağlamak ve aileleri de bu konuda bilinçlendirmek önceliklerimiz arasındadır. Ailelerimizi ve çocuklarımızı bilinçlendirmek için okulumuzdaki tüm öğretmenlerimizle araştırmalar ve çalışmalar yaparak güvenli internet politikamızı oluşturduk. Buna göre okulumuzda e-güvenliği sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanılması ile ilgili 2017/12 no'lu genelgesine uygun planlama ve uygulamalar yapılmaktadır. Politikamız, yöneticiler, öğretmenler, veliler, stajyer,tüm personel ve öğrenciler için hazırlanmış olup, internet erişimi ve bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir.

 

 

    AMACIMIZ:

 • Şemsiana Anaokulu Müdürlüğü, e-güvenlik çalışmaları ile internet, bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve cep telefonlarını kullanırken; öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin korunmasını amaç edinmiştir.

• İnternetin ve teknolojinin yaşamın önemli bir parçası olması sebebiyle, herkes, riskleri yönetme ve strateji geliştirme yöntemlerinin öğrenilmesi konusunda bilinçlendirilmelidir.

 

 

  SORUMLULUKLARIMIZ:

• E-güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak.

• Olumlu öğrenme aşamasında mesleki gelişim için sorumluluk almak.

• Okulu ve içerisindekileri korumak için e-güvenlik konusunda sorumluluk almak.

• Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak.

 

 

• Zarar görülmesi durumunda tehlikeyi gözlemleyip ilgili birimler olarak olaya müdahale edip , çözümlemek. E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA Teknoloji, çocuklar için imkânlar ve fırsatlar sunuyor. Çocuklar da İnternetin sağladığı bu imkân ve fırsatlara kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyor. Dijital teknolojinin sağladığı bu imkânların yanı sıra çocuğun ruhsal, zihinsel ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması hafife alınmaması gereken bir gerçekliktir. Çocuğu internet ortamından tamamen uzak tutmak oldukça zordur. Çocukların internetin tehdit ve tehlikelerine karşı kendilerini koruyabilmeleri için bilgilendirmek, bilinç kazandırmak önemlidir. Bu sebeple özellikle küçük yaştan itibaren okullarda e-güvenlik politikası uygulanması önemlidir. Şemsiana Anaokulu politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için gerekli çalışmalar yapıyoruz. Okulumuzda eTwinning eğitim portalında yürütülen projeler ile ailelerimizin denetiminde bilgisayar, tablet ya da telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesi sağlanmaktadır. (Pandemi döneminde) Okulöncesi çağındaki çocuklara bilinç kazandırmak ancak aile katılımları ile olur. Bu projelerimizle birlikte her ay yapılan etkinliklerle hem ailelere hem de çocuklarımıza güvenli internet hakkında bilinç ve farkındalık kazandırılmaktadır. Ayrıca e Twinning projeleri ve Uzaktan Eğitim ile çocukların internet başında saatlerce vakit geçirmelerini önlemek adına aile katılımlı etkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler sayesinde anne ve babalar çocukları ile daha kaliteli vakit geçirme imkânı bulmaktadırlar. Öğrencilerle bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir. Okul öncesi sınıflarımızda Türkçe Dil Etkinlikleri, Matematik Etkinlikleri, Fen ve Doğa Etkinlikleri, Müzik, Oyun ve diğer etkinliklerde tablet ve telefonlar pedagojik eğitim aracı olarak kullanılmaktadır. GÜVENLİ İNTERNET KULLANIM KURALLARI Okuldaki her öğretmenin sorumluluğunu alırken, Okulun Güvenli İnternet Politikasının uygulanması, incelenmesi ve uygulanmasından Okul Müdürümüz Setenay KONYA TOSUN ve e Güvenlik Kurulu Üyeleri Müdür Yardımcısı Fatoş UYAR Öğretmen Ayşe DOĞAN sorumludur. Okulumuzun, Güvenli İnternet Koordinatörü Öğretmen Ayşe DOĞAN'dır. Okulumuzun e Güvenlik Kurulu Okulun Güvenli İnternet Politikasının uygulanmasını ve izlenmesini denetlemekte ve yılda en az bir kere olmak üzere Okul Müdürüne rapor etmektedir. Okulun Güvenli İnternet Politikası, Öğretmen, Personel öğrenci ve velilerin güvenliği okulun itibarı ve geleceği ile ilgili dijital gelişmelere ve yeniliklere ayak uydurmalıdır.

  CEP TELEFONU VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIM KURALLARI

 • Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanabilirler.

 • Ders saatleri içinde öğretmen, personel ve stajyerlerin cep telefonlarını acil durumlar dışında kullanmamaları kararı oy birliği ile alınmıştır.

• Okul saatleri içinde öğrencilerin, kişisel cep telefonu, tablet, ses kayıt cihazı, akıllı saat vb. kayıt özelliği olan her türlü aletin kullanımı yasaktır.

• Cep telefonunu yönetime teslim etmeyen ve cep telefonu ile okul içerisinde video ya da fotoğraf çeken öğrencilere Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ödül ve Disiplin maddeleri gereği işlem yapılmaktadır.

 • Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

 • Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

• Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının ( akıllı saat, tablet vb) kayıp, çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri almaktadır; fakat sorumluluk kişiye aittir.

• Okulumuz öğrencilerinin aile tarafından aranması durumunda sorumluluk idare ve öğretmendedir.

 • Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

 • Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle ve öğretmenleriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

• Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

• Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) okul politikasına aykırı davranışlarda bulunursa idari işlemler başlatılır.

• Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir duruma mahal vermemek için gereken önlemler alınır. Okul sahalarında cep telefonlarının kullanımı eğitim dışında yasaklanmıştır.

• Amacı dışında kullanılan cep telefonu, akıllı saat, ses kayıt cihazı gibi cihazlara el konulur. e Güvenlik komisyonu toplanarak veli görüşmesi yapılır. Tüm kayıt okul idaresi gözetiminde tutulur.

  OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI HUSUSU KURALLARI

 · Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okul dergisi, gazete, eTwinning portalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.

  • · Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

 · Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

  • · Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.
  • · Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.
  • · Fotoğraf çekimi kuralları ile ilgili görseller okul panosuna ,tüm velilerin göreceği şekilde asılır.

 

 

 

 

   E-GÜVENLİKLE İLE İLGİLİ VELİLERE BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

 

  • · Okulumuzda, belirli aralıklarla velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır ( Pandemi döneminde bu bilgilendirmeler sosyal medya aracılığıyla yapılmıştır.).

 · Öğretmenler yapacakları veli toplantı gündemine "e-Güvenlik çalışmaları hakkında bilgilendirme" maddesini velilerle görüşmek üzere almaktadır.

 · Okul web sayfasından bilgilendirme yazıları paylaşılmaktadır.

 · Broşür ve bültenler dağıtılmaktadır.

   OKUL PERSONELİNİN E GÜVENLİK İLE İLGİLİ EĞİTİMİ

• Personelin tümüne; profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda personel eğitimi yapılmaktadır.

• Okul personelinin hepsi, davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkındadır.          

OKULUMUZDA GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ

  Okulumuzda her yıl 'Güvenli İnternet Günü " çeşitli faaliyetlerle 10-11 Şubat tarihlerinde kutlanmaktadır. Okul öğretmenlerimiz eTwinning portalında da etkinlikler planlamaktadır. Ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanmaktadır. E-safety okulun tüm personelinin sorumluluğundadır. (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye´de resmi sayfası ile veli ve öğrencilere tanıtılmaktadır.

   OKUL WEB SİTESİ:

 • Şemsiana Anaokulu olarak web sitemizde okulumuzun adres, telefon, fax ve e posta adres bilgileri bulunmaktadır.

 • Sitemizde yayınlanan tüm içerikler okul müdürümüzün onayından geçtikten sonra okul web sorumlu idareci tarafından siteye konulmaktadır.

• Okulumuzun web sitesi Okul Müdürü Setenay KONYA TOSUN sorumluluğunda olup güçlü güvenlik önlemleri alınmış durumdadır.

 • Öğrenci çalışmaları, velilerinin izinleriyle yayımlanmaktadır.

  GÖRÜNTÜ VE VİDEOLARIN PAYLAŞIMI:

 • Paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar okul politikasına uygun şekilde okul idaresinin izni ve onayı ile paylaşılmaktadır.

• Öğrenci içerikli tüm paylaşımlarda velilerin izinleri alınmaktadır.

 • Veli izni yanında öğrencinin de izni olmadan fotoğrafı çekilip kullanılmamaktadır.

• Video konferans, resmi ve onaylanmış siteler aracılığıyla yapılacaktır.

• Öğretmenler, şahsi sosyal medya hesaplarında, okul öğrencileri ve çalışanlarının yer aldığı görselleri, okul yetkili mercileri tarafından onaylanmadan paylaşamazlar.

 

 

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA:

• Okulumuzun tüm üyeleri çevirimiçi riskler konusunda bilgilendirilecektir.

• Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

 • Güvenli internet gününde çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. • Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler okul müdürüne bildirilecektir.

• Yaşanan olumsuzluklarda okul gerekli işlemleri yapmakla sorumludur.

• Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.

 • Covid 19 sonrasında hayatımıza giren çevrimiçi iletişimin kullanılması gerekli olan durumlarda yapılacak her türlü çevrim içi görüşme Bakanlığın tavsiye ettiği sosyal platfomlar üzerinden yapılmaktadır. Her toplantıda şifreler ve ID ler yenilenip her seferinde şifre istenmektedir.

• Çevrim içi toplantılarda yönetici toplantıya gireni onaylamalıdır. Kimlik bilgisi yazılı olmayan kullanıcıları eGüvenlik sebebiyle doğabilecek güvenlik zafiyetini önlemek için toplantıya kabul edilmeyecektir.

 

 

 

                                                       

 

                   

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2023 - Güncelleme: 13.02.2023 17:40 - Görüntülenme: 158
  Beğen | 0  kişi beğendi